söndag 20 september 2015

Första skolveckorna!

Jag tyckte att vi hade rätt händelserika sommarveckor, både här och hemma i Sverige men ändå när man börjar jobba igen efter sommarlovet så känns det som om man går från noll till hundra. Varje år medför dessutom nya utmaningar. Detta årets utmaning är att det är i princip dubbelt så många barn i klassen varav nästan hälften 5-6 åringar, 13 av 19 elever är nya för året och det är många som är flerspråkiga. Roligt och spännande men det är klart att det kräver en del så här i början. 

Första fredagen hade vi Open house Party. Då träffas alla, barn, föräldrar och personal och lär känna varandra, trevligt! 




Träning, golfkurs, kompislek med övernattningar, slappande och hushållsfix räckte gott och väl som sysslesättning första helgen. Stranden är oslagbar som återhämtning! 
Här fick jag bara en bok med mig som sällskap, rätt skönt! 





Kräftskiva i litet format med Gunnel och Bengt avslutade helgen, trevligt! 



Fler kräftor och mindre snaps än på Svenska klubbens kräftskiva förra året, passade perfekt för vår del! 


På måndagen kom Yuliya med tårta och champange för att vi skulle få vara med och fira att hon har gift sig. Festligt! 



Skolan ligger väldigt nära stranden, här promenerar vi ner för lite gemensamma aktiviteter. Sexorna hade organiserat och höll i olika övningar för de yngre eleverna. Det var mycket lyckat. 















Här är hela mitt gäng! Jag är väldigt glad över min jätteduktiga student, Sofie. Utan henne och Bengt, som hjälper till med de yngsta barnen, hade det varit ännu mer svettigt. 


I klassrummet är det spännande att introducera material för barn som inte använt det tidigare och förundras över hur bra det funkar och se hur positivt det bidrar till deras koncentration. I love it! 






Vi hade ett fantastiskt bra författarbesök av Katarina Genar. Vi kom i kontakt med henne när vi läste "Magiska kappan" som finns med i "En läsande klass". Vi älskade den boken, både barnen och jag. Efter den läste vi "Pensionat Vidablicks gåta" som är om möjligt ännu bättre. Gunnel tog kontakt med Författarcentrum och Katarina kunde faktiskt tänka sig att åka hela vägen till Portugal för att besök oss. Nu i höst har vi läst hennes första bok "En hemlig vän" som också är väldigt bra samt två böcker i en lättlästserie "Mystiska skolan", också jättebra. Katarina är dessutom väldigt duktig på att berätta om sitt författarskap, läsa ur sina böcker och att inspirera barnen till skrivövningar, både på låg- och mellanstadiet så alla kära lärarkollegor, jag rekommenderar henne verkligen! Hennes böcker är underbara, hon är toppenbra och dessutom väldigt trevlig och sympatisk. Har ni chansen, boka henne! 







Röda spår är en jättebra bok för mellanstadiet. Katarina är också utbildad logoped, därav att böckerna inte är så tjocka. Alla ska kunna få läsa bra och spännande böcker! Här har Sofie gjort en bilduppgift med mellanstadiebarnen med utgångspunkt från boken. 


Katrina fick en tupp från oss på Svenska skolan i Lissabon! 





Kulturstart! I veckan drog vi igång med jordens och människans utveckling. Vi inledde med ett litet skådespel från Big Bang till människornas tid. Som oftast blev det mycket uppskattat, barn är verkligen positiva och uppmuntrande när man bjuder lite på sig själv och då får det övervinna självkritiken. 





Sedan gjorde vi vulkaner...


och ritade och skrev om vulkaner. 


Här är 1-3:orna med Sofie. 



Här är F-gänget, de väntar på att få gå på bokstavsjakt! 



Föräldramöte

Johan korkar upp vinet inför föräldramötet. Först lite mingel i köket. Sedan aktiviteter i respektive klassrum. Johan är nu helt i skolan, mest på mellan men har mina i slöjd, idrott och no/teknik. 




Det gick bra tycker jag, även de nya föräldrarna verkar trevliga och positiva, alltid lite nervöst med föräldramöte och i synnerhet att ha det på engelska, jag som inte är jättebra på engelska. Får försöka öva upp både den och portugisiskan under det här året. 

Sen var det helg efter intensiv vecka, lovely! Vi var alla trötta och slitna så vi gick ner till stranden och åt fredagsmiddagen på Windsurfer Café. Härligt! 







Stranddag, den här gången fick jag med mig två fina tjejer. 




Klättring! Jesper planerar att ha klättringskalas så idag har vi varit där och rekat. Det verkar bra!  







Sedan blev det poolhäng! Lyxigt med sommarvärme ett tag till! Imorgon verkar de portugisiska skolorna börja igen efter 100 dagars sommarlov, det ni! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar