söndag 1 november 2015

Läslov och sportlov!

Höstlovet har på många ställen i Sverige utnämnts till läslov. Vi på Svenska skolan i Lissabon ville inte vara sämre trots att det alltid är lite splittrat det där med att ge läxor över lov. Om det används och uppfattas som en lustfylld uppgift till barnen, som uppmuntrar till läsing och kanske ett alternativ till andra stillasittande aktiviteter (läs datorspel) så är jag absolut positiv men om det blir till en stress och en källa till konflikt till redan stressade och kravtyngda föräldrar så är det ju mindre bra.

Nåväl, förra året hade vi en egen läsutmaning i familjen Olsson så för oss var det här en draghjälp. Jesper och Lovisa läser väldigt mycket i vanliga fall men under lovet så var det utan tvekan Vilfred som var den stora bokslukaren, roligt!
Även om det var ett läslov så skulle jag säga att det har varit mer av ett sportlov för oss. Jesper och jag gick klart vår nybörjarkurs hos Gordon förra lördagen och till den som ska gå golfkurs i Portugal så kan vi verkligen tipsa om Gordon. Han håller till på Estoril Golfklubb, kommer från Skottland och är fantastiskt duktig. Hör av er för kontaktuppgifter! 

Vi är rätt taggade båda två och har i veckan varit ute på två 9-hålsrundor. Spelet var ungefär som vädret har varit under veckan, lite sol och lite regn men vi varken kastade klubbor eller blev osams så det känns mycket lovande!  

De andra två är mer inne på tennis så det har vi spelat en del. Vi peppar Vilfred att börja träna regelbundet i tennisklubb men han är svårövertalad, samma som med fotbollen. Han tycker det är svårt med språket eftersom han inte känner att han förstår tillräckligt mycket portugisiska och inte heller behärskar engelskan så bra som Jesper och Lovisa. Jaja, han har dans på skolan som aktivitet vilket han verkligen gillar och är ofta aktiv och igång så det går bra ändå. 

Vår familjelogistik är betydligt enklare här vilket jag är mycket tacksam för. Hemma flängde vi runt som skållade råttor, både till egna men framförallt till barnens alla aktiviteter. Roligt men krävande. När vi kom hit så började vi om från noll igen och kunde göra nya val. Nyttigt! 


Vi har provat på Padel också i veckan. De har byggt fyra banor nära där vi bor och det var en annorlunda och rolig sport. Blandning mellan tennis, squash och strandtennis. Det kommer vi göra igen! 
I lördags träffade vi Anders och Camilla i Lissabon. Det var mysigt! Här är vi vid toleransens mur och minnesmärke. 


Vi var inne i den häftiga kyrkan som har brunnit. Taket är restaurerat men i övrigt är kyrkan intakt. 


På kinesiska torget fanns det en jättetupp. Tuppen har kommit att symbolisera Portugal och storyn bakom det är att det var en pilgrim som var på väg till Santiago de Compostela. han blev oskyldigt dömt för stöld av silver. Han pekade på en slaktad tupp och sa att den kommer att gala tre gånger som bevis på att han är oskyldig. Tuppen gol tre gånger och mannen blev frisläppt. 


In i de smala mysiga gränderna. Tvätten som hänger ut från fönstren är 
oemotståndlig att fota tycker jag, har mängder av sådana kort! 


I fadokvarteren

Camilla helsteker en gris på matmarknaden på torget! 


Här pustar vi välförtjänt ut efter Lissabons alla trappor och backar.Häftigt ljus! Lissabon är en väldigt vacker stad! 


Sedan var det dags att säga hejdå till familjen B, så roligt att träffas och hoppas ni har njutit av en härlig vecka här i vårt fantastiska Portugal! Extra tack, utöver de fina böckerna och breven, för Onsala korv, plopp, Dammsugare, Schweizernöt, mannagryn och jordgubbssylt! Det är ovärderligt! 


I lördags var vi, Johan, Jesper och jag, och spelade golf. Gick kanske inte så bra spelmässigt men så är det ju att vara nybörjare och det var roligt ändå! Vi ska försöka hålla i golfspelandet på helgerna framöver, får se om det går att få till. Det är väldigt roligt att jag och Jesper är nybörjare tillsammans, tror det lindrar mina prestationskrav och underlättar för Jesper att inse att han inte måste kunna allt direkt när även jag slår kassa slag. Jag tänker så om golfen, portugisiskan, yogan och en hel massa andra saker, nämligen hur roligt det är att lära sig något helt nytt och är djupt tacksam för det! 

När vi kom hem gick vi ner till stranden. Först åkte vi kickbike och rullskridskor. 

Sedan tände vi ett ljus och tänkte på vår älskade pappa/svärfar/morfar. Fint och sorgligt. 

Här är två krigare på klippan! Det är ju jag som går på yoga och inte de där två :-)
Visst blev det en häftig bild! 
Idag spelade först Jesper fotbollsmatch i ösregn. Det blev 2-2 och han gjorde båda målen, både han och Johan var rätt nöjda när de kom hem trots att de var genomblöta. Efter det åkte vi till Cascais shopping för handling och klippning. Summa sumarium så har det varit ett bra lov, magsjukedelen kunde vi ha klarat oss utan i övrigt har det varit finfint. 

Nu laddar vi för en kortvecka, torsdag till söndag ska vi åka på Iberiakonferens till Spanien, det ska blir spännande!

Jag blir väldigt glad över kommentarer och vill absolut veta vad ni gör därhemma, här eller någon annanstans så berätta gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar