tisdag 2 september 2014

Svenska skolan i Lissabon

I onsdags började skolan! Äntligen tyckte de flesta barnen Olsson och båda föräldrarna. Vi var alla lite pirriga och allt kändes nytt och spännande. Dagen inleddes med lite mingel utanför det blå fina skolhuset. På bottenvåningen håller förskolan till, just nu är det 12 barn där. På första våningen är det F-3 med 10 barn och på andra våningen mellanstadiet med 8 barn. Sedan var det ett högtidligt upprop  vid trappan av rektor Gunnel.


Gunnel är också halvtid mellanstadielärare så det är hon, Johan och jag som arbetar med skolbarnen. Det var många nya familjer från Sverige (och en från Norge), fler än hälften och andra delen är familjer som har minst en portugisisk förälder och barnen är födda här.

Efter uppropet så gick vi till klassrummen och hade namnlekar, lära-känna-övningar och på eftermiddagen gjorde vi fadderövningar tillsammans hela skolan. Det blev en speciell skolstart, det är alltid stort och nu när det dessutom var i ett nytt land för många så blev det något extra, även för oss pedagoger. Nu har vi nästan gått i en vecka och mycket är sig likt och annat är annorlunda. Mer om det vid ett senare tillfälle.Skolan ligger i Carcavelos som är en stad ca 25 minuter med pendeltåg från Lissabon. Skolan har 5 fem minuter till stranden och på andra hållet når man pendeltågstationen på ungefär samma tid. Vi bor ca 20 minuters promenad från skolan. För långt tycker barnen Olsson på eftermiddagarna när det är varmt, vi ska prova med kickbikes så går det kanske bättre. Ha det så bra alla och roligt när ni skriver och berättar om vad ni hittar på! Kramar från oss!

Här kommer ett bildspel från första skoldagen.

http://youtu.be/AcQFL79m4lo


3 kommentarer:

 1. Så härligt Linda! Vilka upplevelser för både er och barnen! Grymt avis :-D Njut och ta hand om varandra, och lapa lite sol för mig, jag saknar medelhavssolen!

  SvaraRadera
 2. Det är helt fantastiskt! Jag ska kolla upp om det finns ngn möjlighet för mig att komma på besök...
  Vilken lycka för alla barnen att det är just Du Linda som är deras lärare!
  Lycka till med allt och stor KRAM till ER alla!
  Bodil

  SvaraRadera
 3. Hej Anna och Bodil! Ja det är härligt! Klart du ska komma Bodil, du är så välkommen när som! Tack för fina ord, jag gör mitt bästa! Varm kram, vi hörs!

  SvaraRadera