onsdag 5 oktober 2016

Konferens i London för Svenska utlandsskolor!I torsdags åkte vi från jobbet redan vid halv 2 för att åka till flygplatsen. Det var lite trix och fix både att få till det med skolbarnen to-fre och med vårt eget gäng hela helgen men med snälla personer som ställde upp och hjälpte oss så gick det att vi åkte både jag och Johan, vårt varmaste tack till er, Hanna, familjen Jakobsen och Emma! 


Vi var framme i hyfsad tid och gick ut och åt med Josefines trevliga gäng från Grand Canaria. Sociala kontakter och informellt erfarenhetsutbyte är också mycket värdefullt en sådan här helg. Jag hade fått i läxa av barnen att ta många bilder. Särskilt viktigt att få med var dubbeldäckare och Big Ben. Det där med att ta många bilder gör jag så gärna! 
Vi bodde nära Svenska skolan i London och kunde ta oss runt till fots. Lyxigt. Vi stötte på en foodmarket med mat från hela världen. Inget från Sverige precis men såklart från Portugal! Då tänkte vi på dig Filipa! 
På hotellet bodde flera av våra kollegor från olika delar av världen. Här är Martina som jobbar på Svenska skolan i Nairobi. Hon är en fantastiskt inspirerande person och hon driver många olika sociala projekt i Kenya. Gå gärna in på hennes facebooksida Utan Mellanhänder och läs ni som vill veta mer. Vi ska läsa om världen i klassen framöver och då ska vi använda några av de fina kontakter som vi har runt om på Svenska utlandsskolor i världen. Martina har redan lovat att hon och hennes klass ska svara när det är dags! 


Fin promenad till skolan. 
Vi var väldigt många den här gången, roligt! 


Svenska skolan i London inledde magnifikt med en fantastisk barnkör och fint bildspel. 


Rektorn Annika kan känna sig väldigt nöjd med det fina arrangemang som hon och hennes personal genomförde. Allt var så proffsigt och välorganiserat. 


Föreläsarna höll hög klass! Här är det Eva Hydén som pratade om Motiverande samtal och hur man kan använda det tillsammans med barn och ungdomar för att genomföra förändringar. Det var jättebra! 


Dennis Westerberg pratade om "Arbetsglädje, gör det du älskar och älska det du gör". Det han hade att säga var både roligt och tänkvärt.  


Efteråt så var det gemensam middag på kvällen på en anrik engelsk pub. Trevligt! 
Det var fotografen och inte vi som hamnade uppochner, jag lovar! 


God mat, jag fick bara med förrätt och efterrätt men huvudrätten med revben var också jättegod. 


Efterrätt är ju oemotståndligt! 


Jag och Helene var uppe på morgonpromenad. Det har sina fördelar att inte sova längre än till kl 5. Vi pratade mycket med kollegor från andra skolor men också mycket med varandra under resan. Extra bra för oss om är nya konstellationer.  Vi såg mängder av söta ekorrar men de var snabba så jag lyckades inte få någon bra bild med mobilen. Rodd på Themsen såg vi på vägen till och från skolan. 


Lite regn fick vi också, det hör ju till! 


Snygg logga och snygg matta. 


Per-Olov Ottosson från Skolverket berättade om det nya tillägget i Lgr 11 för förskoleklassen och lite annat intressant. 


Stefan Sandqvist är den nya SUF-ordföranden och han berättade om SUF och utlandsundervisning. 


Lars Bergman från Sverigekontakt hade flera intressanta saker han ville dela med sig av. 


Fikapaus med Josefine från Grand Canaria och Micke från Teneriffa. 


Fina Helene! 


Kristina Bähr pratade om "The brain at school" Mycket intressant. Den här bilden har jag lånat från Svenska skolan i London eftersom min inte blev bra. Kristina driver Hjärnpodden som är väl värd att lyssna på! Den hittar du här: Hjärnpodden


Anna Tebelius Bodin byggde vidare på Kristinas ämne och pratade om "What to boost learning" vilket också var jättebra. Mycket som var inspirerande och användbart i undervisningen. 


Utöver föreläsningarna så var det nätverksgrupper båda dagarna. Det var välorganiserat och blev därför mycket givande. Vi diskuterade bedömning, det nya bedömningsstödet som är obligatiorskt i år 1,  omdömen, utvecklingssamtal, föräldrasamverkan,  läxor, arbetssätt, åldersblandat, olika läromedel, läslyftet, utvecklingsmöjligheter och mycket mer. Även om våra förutsättningar skiljer sig mycket så har vi också många saker som är gemensamma och där vi kan hjäpas åt och stötta varandra för fortsatt utveckling. Jag älskar den här typen av diskussioner när det blir positivt och givande! 


Kollegor från Torreveja. 


Annika och hennes personal tackade för sig! Vi säger varmt tack till er Svenska skolan i London!Konferensen avslutades sedvanligt med gåvor från alla världens hörn. Först ut var Mallorca. 


och sedan alla andra. 


Tommy från Teneriffa fick föra fram allas våra superlativ. Tyvärr så var inte hans radarpartner och fru med. Så synd att vi inte fick träffas den här gången Lottis, ni får boka in Lissabonresa snarast istället! Lova det!  


Susanne lämnade våra gåvor! 


Sedan väntade busstur till Svenska kyrkan i London. Johan väntar tillsammans med Pablo och Micke. Bild på oss, Helene, Susanne, jag och Johan framför Svenska skolan i London, en av de största skolorna i världen, kanske den allra största?


Dubbelcheck på dubbeldäckare. 


Trevlig rundtur där vi fick se och lära oss mycket! 


Svenska kyrkan i London. 


Även om t ex Mallorca redan hade åkt hem så var vi ett stort sällskap! 


Här är Ingela med sitt Torrevejagäng. Helena var tillbaka igen, roligt! 


Här sitter Lissabongänget tillsammans med trevligt sällskap av flera SUF-representanter, Nicki från Athen, Dea från Barcelona och Bengt-Åke från Viken. 


God mat även här, denna gång var det huvudrätt och efterrätt som fastande på bild. Förrätten var skagentoast och jättegod den också. 
Lite mer snack från Skolverket och Sverigekontakt blev det under middagen. 


Efter middagen så hade vi bestämt träff med Pernilla från Teneriffa. Hon var inte med på konferensen men hade följt med Micke och tagit med sig barnen till London. Vi hade hektiskt program men vi kunde ju inte åka därifrån utan att ses. Efter lite sökande hit och dit så tog vi oss till slut fram till deras hotell. Vi fick också träffa deras tre fina tjejer som stod ut med att vi kom indundrandes där mitt i natten. Så mysigt att ses fina ni! Nu planerar vi snarast in nya träffar i Lissabon och på Teneriffa! 


Äldsta tjejen! 


Mellersta tjejen! 


Yngsta tjejen! 


Innan flyget gick hem nästa morgon så åkte vi på en egen liten rundtur. 


Foto på Big Ben hade jag ju lovat skolbarnen! Det blev lite andra sevärdheter också!


Sushi på flygplatsen, festligt med en sådan variant där maten kommer åkande. 
Sammanfattningsvis så har vi haft en mycket lärorik och inspirerande helg. Tack till er bästa kollegorna, till alla fina kollegor ute i världen och till London och SUF som fixat allt! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar