lördag 11 april 2015

Påsklovstur!

Vi gav oss iväg på en liten tur, norrut den är gången. Vårt första stopp var Nazaré, en liten fiskeby som är mest känd för den jättevåg som någon våghalsig person surfade på och satte världsrekord. Vi har sett bilder på det och förstår verkligen inte hur det är möjligt. Nazaré är dock en väldigt mysig liten by, särskilt nu lite innan säsongen, kan tänka mig att här är många turister på sommaren. Efter att vi hade strosat runt lite i trånga gränder och längs strandpromenaden, ätit god lunch och barnen hade handlat vackra snäckaskar (jag lyckades förhandla ner dem till minsta storleken) så åkte vi bergbanan upp på klippan. Lite läskigt men roligt. Däruppe var det fin utsikt och hus som hängde utanför klipporna. Nazaré är verkligen en mysig by dit vi gärna vill återvända!
Sedan åkte vi vidare till Porto. Det är Portugals andra största stad. Kör man direkt så är det ca 3 timmars resa upp från Lissabon och ca 30 mil. Vi kom fram på kvällen och ägnade följande dag åt att upptäcka Porto. Det är en mysig stad med många kyrkor och historiska platser. Trånga gränder, fina gamla hus och även en hel del övergivna hus i en salig blandning. Vi började på en mysig marknad. Där fanns allt från hönor till traditionella dukar. Sedan promenerade vi genom stan, eller ja, somliga parkourade i riktning mot Riberera som är motsvarande Gamla stan och ligger vackert vid floden. Vi passerade mängder av kyrkor och pampiga byggnader. Vi passade på att äta lunch vi floden och Johan vågade prova den traditionella Franciscan. En sorts toast som låg i tomatsås och innehöll skinka, ost, korv, ägg och fläskkotlett med en skiva salami på toppen. Mer festligt än gott blev betyget och vi andra blev inte frestade. 

Sedan besökte vi en av världens tre vackraste bokhandlar (enligt dem själva) och det sägs att den har inspirerat bokhandeln i Harry Potter. Den var faktiskt fantastiskt fin. Vilfred satte sig en hörna och läste, han kom nog med på ett antal bilder eftersom det var många som tyckte det var charmigt med denna helt uppslukade lille pojke omgiven av böcker. 


Här är vår mysiga lägenhet med ett roligt loft och tillgång till terass. Nästa dag så åkte vi till universitetsstaden Coimbra. Vi började i en park där kända portugisiska byggnader. Mest fascinerande var insikten av alla Portugals  kolonier. Vi kände till det men med kartbilder som översikt och byggnader samt föremål från jordens alla hörn så blev det verkligen påtagligt. Verkligen häftigt! 

Liten tur för att titta på universitetet, lunch och lite flanerande på mysiga gator hann vi med innan vi åkte hemåt igen. Nästan det bästa med att vara iväg några dagar är att det är så skönt att komma hem! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar