fredag 15 september 2017

Tomar och Fátima

Precis när vi kom tillbaka till Portugal och innan vi började skolan igen så åkte jag och Helene med Ana, vår portugislärare på skolan, till hennes kära hemstad Tomar. Vi gjorde först ett stopp i Fátima. 

Fátima är mycket känt inom den katolska kyrkan eftersom det sägs att jungfru Maria uppenbarade sig där för tre herdebarn mellan maj och oktober 1917. Det firades ett stort 100-års jubileum och självaste påven var här. Det är en världskänd vallfärds- och pilgrimsort. Så här berättas det: 

Jungfru Maria visade sig för tre fattiga Herdebarnen Lucia 9 år och hennes kusiner Francisco 7 år och Jacinta 6 år alla från den lilla byn Aljustrel, som var ute och vallade familjernas småboskap i bergen.

Maria berättade att det skulle ske ett mirakel som skulle ”få alla att tro” den 13e oktober.
Detta sade hon till barnen vid ett flertal tillfällen,
Den 13e juli, samt den 19e augusti och den 13e september.
Den 13e oktober samlades en stor skara människor vid Cova da Iria nära Fatima, där barnen för första gången sett Vår Fru och där hon sagt att hon skulle visa sig. Uppskattningarna om antal närvarande varierar men sträcker sig från 30 000-40 000 och ändå upp till 100 000. De flesta uppskattningar har landat omkring 75 000-80 000 människor. Under hela förmiddagen öste regnet ner och fälten hade förvandlats till en enda lervälling. Alla människorna var genomblöta. Klockan blev 12 och det fortsatte bara att regna. Det gick ytterligare en ganska lång stund och folk började bli rätt irriterade. Sedan inträffade det som har kommit att kallas för solundret i Fatima. Molntäcket sprack upp och solen visade sig. Sedan började solen bete sig på ett högst onormalt och oförutsägbart sätt (Solen såg ut att dansa på himlen). Nedan ges ett par vittnesskilldringar av händelsen Enligt många vittnen blev marken och alla som tidigare hade varit helt blöta efter flera timmars ihärdigt regnande fullständigt torra under den korta stund som händelsen ägde rum.
Händelsen bevittnades av många tusen människor från alla skikt i samhället. Både troende och icke-troende har bekräftat att de sett händelsen. (utdrag från Wikipedia)
Det var verkligen en intressant plats att besöka, inte minst med Ana som kunde berätta och förklara för oss. 
Vet inte riktigt vad jag ska tänka om denna tradition, det känns både vackert och sorgligt att man går på sina bara knän ett från en viss distans och ett visst antal varv runt kapellet, med värkande knän och i strålande solsken. Jag förstår att man vid några tillfällen i livet är beredd att göra och offra allt för att bli bönhörd men ja, enligt mitt sätt att tro så känns det ju inte som om det kommer att hjälpa. 


Den vackra äldre kyrkan med lite olika förgrunder :-) 
Herdeflickan Lucias grav. 


Trädet där uppenbarelserna skedde. 


Lunchdags. 


Ana visade oss sedan en källa som var så kall att man omöjligt kunde bada. Men för oss nordbor så var det inte så farligt kallt! 
Vacker akvedukt

Hemma hos Ana fick vi träffa hennes syster och hund. 


Inte långt från Tomar har det härjat fruktansvärda bränder. Så här såg det ut nu. 


Flodbad


Kvällspromenad och middag i vackra Tomar.

Nästa dag besökte vi borgen i Tomar. Den var verkligen vacker och sevärd. Återigen extra lyxigt med en lokal guide. 
Trippel Helene, kan inte bästa mig vilken bild som är bäst så jag tar med alla tre <3 Tomar är känt för att man var fjärde år har en stor festival. Då går kvinnor och flickor med en sådan här blomsterprydnad på huvudet. Festligt! 


En av landets äldsta synagoger ligger i Tomar. 


Lunch

Vi hade två härliga dagar tillsammans i underbara Tomar och intressanta Fátima. Varmt tack Ana för din gästfrihet och till Helene för trevligt sällskap! Muito obrigada Ana pela sua hospitalidade e para voces dois para uma boa companhia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar