torsdag 8 december 2016

Gammaldagsskoldag, julstök, FHIT Children, övernattning och lussebak.

Roligt att vara iväg och underbart att komma hem till mitt fina gäng <3 
Den här gången hann jag hem till Johans födelsedag (och i vår kommer jag vara hemma på Vilfreds födelsedag, det är han mycket nöjd över!) Johan låtsas att han inte tycker det är så viktigt att bli uppvaktad men han uppskattar det mycket, i smyg. Den här gången fick han många presenter, Lovisa var den som stått för de flesta presentinköpen! 


I skolan har vi arbetat med hur livet och skolan var förr i tiden och här gör Vilfred en skypeintervju med mormor. Han var mycket koncentrerad och redovisade sedan stolt svaren i skolan.


På redovisningsdagen hade vi gammaldagsskoldag, de som ville fick komma lite uppklädda. 
Plötsligt kom kocken Christian in och skällde, det visade sig att busiga eleven Helene hade varit i köket och tagit apelsiner, jag som var fröken var tvungen att slå henne på fingrarna för det. Barnen är väldigt tacksamma och uppskattar alltid när vi spelar teater för dem, mer eller mindre välrepeterat! 

Här redovisas svaren på intervjuerna. Extra spännande att några hade intervjuat portugisiska mor- farföräldrar och höra vilka likheter och skillnader det var. Mellanstadiet redovisade sina restaurangprojekt också den här dagen, mysigt när barn lär barn! De yngre blir alltid så inspirerade av de äldre. 


Stolte läraren och hans student Lina. Vi hade bjudit in Marianne som grundade Svenska skolan i Lissabon 1957. Hon berättade för barnen om hur det var att gå i skolan när hon var liten. Det var så roligt att höra Marianne berätta och barnen satt som trollbundna. Men så har Marianne också ett spännande liv att berätta om och är dessutom en mycket duktig pedagog så det var optimala förutsättningar. Marianne har redan lovat att komma tillbaka snart och berätta mer om just vår skola, hur det gick till när hon grundade den och spännande saker som har hänt genom åren, det ser vi fram emot! Vårt varmaste tack till dig underbara Marianne <3 

Sedan lekte vi gammaldags lekar, blindbock, bro bro breja och sten, sax, påse. Det var på en regnig dag men det gick fint att vara inomhus. 
På torsdagen var det helgdag här, Portugals frihetsdag från Spanien tror jag. Vi bokade in en röjardag på jobbet, nu när vi får så många fler barn behöver vi använda alla ytor maximalt. Vi avslutade med lunch på Gutsy, trevligt! 
På eftermiddagen så skulle jag och Ana ta en fika. Jag trodde det bara var här nere på stranden men Ana tog mig med till ett jättehäftigt ställe som låg på avtagsvägen ner mot Cabo da Rocka. Jag vet att Marianne har prata om det stället som ligger vid väderkvarnen och nu förstod jag att det var detta ställe hon menade. Underbar utsikt om det är väder att sitta ute. Vi tog plats på verandan. Man kunde både äta, fika och ta en drink. Vi fikade lite, eller snarare mycket. 


Vi hade en lugn helg och passade på att julpynta lite. 


Lovisa, Vilfred, A och K gjorde ett fint pepparkakshus!


Tur att jag var snabb att ta bildbevis, det höll ngn dag och sedan sjönk det ihop och liknade ett rivningsobjekt. Klimatet här är inte det bästa för pepparkakshus! 


Vi bakade också pepparkakor denna regniga helg. 


Stranden är vacker i alla väder.....


På söndagseftermiddagen så sken det upp och nog är den trots allt härligast i sol! 


Vi hade idrott på stranden i veckan med Rita och Joao från FHIT Unit, de som jag tränar med. Det var toppenbra. Barnen tyckte det var jättekul och jobbade så svetten rann. Efter en regnig helg hade vi verkligen tur med vädret! En förälder frågade på allvar om vi inte avslutade med ett dopp och det kunde vi ha gjort, häftigt när det är den 6:e december. Men kom ihåg att under helgen så bara regnade och regnade det! 


Vi hade två pass, ett för 1-3 och ett för 4-6. 


De yngsta älskade gulliga Rita..


och Joao förstås! 


Här är vi alla vid bytet på en typisk FHIT bild. 


Vollyboll med handdukar var en ny, rolig erfarenhet. De äldre var ojämnt antal så då fick jag hoppa in, kul! En ny favorit, krävde både samarbete och känsla. 
Alla är vi vinnare efter genomfört träningspass! 


Igår hade vi övernattning på skolan. Det var väldigt lyckat. Barnen är underbara, inte ett tjafs, inte ett bråk! Vi åt tacos, lekte giftasleken och hade det så mysigt! Bästa dagen i hennes liv var det en flicka som sa, inget dåligt omdöme! Lite för lite sömn blir det sådana här dagar bara. Det är alltid några som är pigga och inte kan somna och några som är morgonpigga och vaknar tidigt. Men vid 12 var det tyst och vid halv åtta så sjöng vi för ett födelsedagsbarn, innan dess hade det bara viskats lite tyst på sina håll så det var ovanligt bra för att vara en övernattning :-) Idag var vi dock lite trötta och då var det mycket lägligt med ännu en portugisisk helgdag. Helgdagar i december är sannerligen inte dumt! Lovisa, Helene och jag tillbringade den hos Hanna och Andrew och bakade lussekatter. Det var jättemysigt! 
Jag och Lovisa gjorde lite klassiska lussekatter medan...


Helene och Oliver gjorde lastbilar, granar och allt möjligt underbart! Andrew fixade jättegod lunch till oss, lyxigt! 


De blev väldigt goda! 
Jasper sov och vaknade lagom till att lussekatterna var klara. 


Tack Helene och Hanna för en mysig bakdag! 


1 kommentar:

  1. Åh, O Moinho är en storfavorit hos oss! 👍🏼 Som vanligt jättekul att ta del av ert liv i Portugal!

    SvaraRadera