måndag 28 mars 2016

Volontärer för Lissabons hemlösa!


Förra söndagen så var jag och Lisa med Ana och hjälpte till att vara volontärer för Lissabons hemlösa. De fick mat, soppa, olika huvudrätter och efterrätt, kläder om de behövde, hygienartiklar och även läkarvård. Allt gavs av oss volontärer, ett gäng med kompisar och kompisars kompisar. Gruppen startades av Elisabete och hennes son och har nu vuxit till över hundra personer. De/vi var på tre olika ställen, först i tunnlarna under stationen Oriente, sedan Apalonia och sist Rossio. Den här gruppen är där en gång i månaden och i princip alla dagar i veckan är det olika grupper och välgörenhetsorganisationer som ger hjälp. Något som berörde mig var att det i princip var omöjligt att se skillnad på hemlösa och volontärer. Alla är vi lika men med så olika förutsättningar i livet! 

Ana tillsammans med Elisabete, hon som har grundat och organiserar gruppen.  

De här glada killarna delade ut små kit med tandkräm, tandborste, rakhyvlar, tvål, shampo osv till de som behövde. 


Kläder, om man är hemlös så är det inte så lätt att förvara och tvätta kläder så därför handhålls även kläder. Ana hjälper en proper man i kavaj och slips, aldrig hade jag trott att han var hemlös om vi hade möts på gatan. 
När alla var mätta och nöjda på Oriente så åkte vi vidare till Apalonia. Ana gjorde en typsik portugisisk parkering, vi är på fel sida busshållsplatsen, flera meter från gatan. No problem :-)


På Apalonia var vi ute, inte så roligt när det är dåligt väder. Här är Lisa i fin gul väst. 


Vi åt alla av maten, ett sätt att dela lika och det var gott med varm soppa nu när klockan började bli midnatt. 


Jag och Lisa åkte dock hem vid 12 innan resten av gänget åkte vidare till Rossio, vi hade föräldramöte dagen därpå och ville vara någorlunda pigga då. Det var en både jobbig och nyttig kväll. Sorgligt att det finns så många människor som inte har så goda förutsättningar i livet och fantastiskt att det finns så goda många människor som gör hjälteinsatser för att stötta och hjälpa. Du som befinner dig här i närheten och vill göra något för att hjälpa till får gärna kontakta mig eller Ana Santos. 


Här är en lånad bild på alla volontärer som hjälpte just den kvällen. Vi skymtas i bakre raden, under a:et ungefär. Det gamla klassiska uttrycket, ingen kan göra allt men om alla gör lite..... funkar fint här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar